« Tagasi

Lääne-Viru Maavalitsus ja Harju Maavalitsus kutsuvad osalema veebikogumiku „Toidupüramiidi tipp“ koostamisel

       

 

 

 

Lääne-Viru Maavalitsus ja Harju Maavalitsus kutsuvad osalema veebikogumiku „Toidupüramiidi tipp" koostamisel

 

 

Tervislik toitumine ei tähenda, et pead loobuma toitudest, mis sulle maitsevad. Süüa tuleb ennekõike vajadusele vastavalt, tasakaalustatult ja mitmekesiselt. Toidupüramiidi tipus olevaid maiustusi tuleks süüa pigem harva ja väikeses koguses, kuid siis süütundeta ja nautides!

 

Teiega koos tahame kokku panna veebiväljaande, millest leiab põnevaid retsepte, nutikaid soovitusi ja kasulikke kogemusi. Keskendume lisatavate suhkrute1 vähendamisele toidusedelis, kuid vaatame tervislikku toitumist kui tervikut, mille lahutamatuks osaks on ka liikumine.

 

Teie poolt ootame:

* retsepte koos piltidega (kui retsept ei pärine teilt, siis lisage kindlasti juurde viide allikale)

Milliseid magustoite valmistad? Millega asendad suhkrut toitudes? Kuidas vähendad lisatavate suhkrute (sh mesi, siirupid jne) kogust toidus? Selleks, et teised saaksid Teie katsetusi järele teha, võiks retseptis sisalduda lisaks kasutatud toorainete täpsetele nimetustele ja kogustele ka valmistamise lühikirjeldus. Hea on, kui kogused tuuakse grammides (sobib ka tükkides, spl-des jne), kuid kindlasti peab olema puhastatavatel toorainetel (nagu näiteks köögiviljad) juures märkus, kas toodud kogus on esitatud puhastamata või puhastatud tooraine kohta;

* kogemusi

Miks otsustasid muuta oma toidusedelit? Millistest kohtadest saad toitumise (eriti just lisatavate suhkrute) kohta infot? Kuidas kontrollida magusaisu ‒ kokkulepped, asendustegevused, traditsioonid?

 

Omaltpoolt pakume:

* võimalust olla kaasatud kasuliku veebimaterjali koostamisel;

* Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi soovitusi retseptidele ja kogemustele, treening- ja toitumisnõuandeid personaaltreener Sven Hõbemägilt;

* toredaid auhindu;

* vahvat veebikogumikku kõigile kasutamiseks.

 

Retsepte, nippe, persoonilugusid, pilte ootame allolevatel kontaktidel 13. märtsiks.

 

Materjalid ja lisainfo:

Harjumaa

Nele Kunder

Tel: 6118550, e-post: nele.kunder@harju.maavalitsus.ee

 

Lääne-Virumaa

Kaidy Aljama

Tel: 3258025, e-post: kaidy.aljama@laane-viru.maavalitsus.ee

 

 

1 Mõiste „suhkur" ei võrdu mõistega „süsivesikud". Suhkrud kuuluvad süsivesikute alla nagu ka tärklis, glükogeen ja enamik kiudainetest. Suhkur on kokkuleppeline käibemõiste, mida kasutatakse peamiselt sahharoosi (nn lauasuhkur), aga ka teiste magusamaitseliste vees lahustuvate lihtsüsivesikute nagu glükoos, fruktoos, laktoos, maltoos kohta. Paljudes söökides ja jookides on sees suhkrud. Osa on seal sellepärast, et nad on juba looduslikult nendes olemas, nt sahharoos, glükoos, fruktoos, laktoos, maltoos. Toitudesse lisatakse tihti nende valmistamise käigus veel suhkruid, näiteks tüüpiliselt sahharoos ja fruktoos, mida sellisel juhul nimetatakse lisatavateks suhkruteks.